Cum scap de viespi?

Inspectați, identificați și tratați

Mulți oameni încearcă să scape de viespi fără niciun rezultat. Poate fi dificil să le împiedicați să își facă cuibul în curtea dvs. sau în jurul casei. Cea mai bună abordare este tratarea cuibului de îndată ce apare, astfel încât o mică problemă legată de viespi să nu se transforme într-una mai mare. Inspectarea regulată a casei și a curții pentru cuiburi active este cheia pentru a nu fi deranjat de un număr mare de viespi în timpul verii.

Găsiți cuibul

Verificați periodic casa și curtea pentru cuiburi pentru a evita o problemă mai mare în viitor.

5 locații comune pentru cuiburi

lemne stivuite
 1. Sub copertinele acoperișurilor sau în spatele obloanelor
 2. Agățate de ramurile copacilor
 3. Stâlpi de gard și jucării de exterior
 4. Trunchiuri goale de copac sau lemne stivuite
 5. Unele viespi au adesea cuiburile ascunse sub pământ, așa că verificați cu atenție gazonul și zonele cu mulci
Dacă privirea ar putea ucide

Identificați viespile ca un detectiv

Cuiburile din pământ ale viespilor sunt extrem de greu de găsit, dar iată câteva indicii pentru a vă ajuta să le identificați:

 • Căutați o gaură mică în pământ, de diametrul unui creion. Poate avea o movilă mică de pământ în jurul deschiderii.
 • Semnul clar al unui cuib este atunci când vedeți viespi care intră și ies din gaura respectivă, mai ales în timpul zilei când sunt active.
 • Cuiburile sunt adesea la umbră sau în zone umbrite, așa vă verificați zonele de sub copaci sau copertine.
Lăsați albinele în pace!

Este important să identificați cu ce fel de insectă aveți de-a face înainte de a încerca să scăpați de ea. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de albine. Albinele sunt de obicei păroase, în timp ce viespile nu sunt. De asemenea, sunt mult mai docile și sunt extrem de benefice pentru noi ca polenizatori. Majoritatea coloniilor de albine din natură pot fi ignorate fără a deveni vreodată o problemă. Dacă acestea trebuie eliminate, vă recomandăm să contactați un apicultor pentru a o face în siguranță și în mod corespunzător.

Au! M-a înțepat

Tratarea unui cuib de viespi nu este o sarcină ușoară. Dacă vă înțeapă și aveți orice simptome severe, apelați imediat la asistență medicală!

După ce cuibul a fost complet saturat, acesta poate fi îndepărtat sau lăsat pe loc—oricum ar fi, nu va mai fi utilizat din nou de alte viespi! Asigurați-vă că așteptați cel puțin 24 de ore înainte de a îndepărta cuibul. Citiți eticheta înainte de utilizare.

6 sfaturi pentru tratarea cuiburilor

 1. Tratați la amurg sau în zori atunci când sunt șanse mai mici ca insectele să fie active.
 2. Purtați mănuși și mâneci lungi pentru a evita să fiți înțepat.
 3. Atunci când pulverizați, aveți grijă să stați departe de cuib și nu direct dedesubt. Produsul pulverizează la o distanță de până la 6,5 m.
 4. Pulverizați pe direcția vântului, nu împotriva acestuia.
 5. Nu încercați niciodată să tratați cuiburile singur. Apelați la un prieten sau cereți ajutorul altcuiva pentru a-l trata dacă sunteți alergic la înțepături.
Închideți-le pe dinafară

Dacă observați viespi în interior, cel mai probabil sunt doar una sau două. Acestea sunt întâlnite adesea în interior în timpul primăverii când reginele caută locații de cuibărit, sau la sfârșitul verii și începutul toamnei când caută alimente dulci. Dacă observați mai multe în interior, atunci sunt șanse mari să-și fi făcut un cuib undeva în casă.

în natură

4 sfaturi pentru a le ține departe

 1. Asigurați-vă că toate fisurile din uși și ferestre sunt astupate
 2. Verificați plasele de la ferestre pentru a vă asigura că nu există găuri
 3. Țineți recipientele de gunoi închise și departe de intrări
 4. Clătiți materialele reciclabile înainte de a le pune în coș
Știați că?
soda can

Viespile sunt extrem de atrase de zahărul din unele băuturi. Țineți întotdeauna recipientele cu băuturi acoperite pentru a le împiedica să intre în acestea și să vă înțepe!